What I see Is What You Get

★ sas schilten fotografie ★

What I see Is
What You Get

★ sas schilten fotografie ★

Hartjesdag op de Zeedijk

aug 17, 2022

Het was eindelijk weer zover! Na 2 stille coronajaren vond er dan eindelijk weer in het 3e weekend van augustus op de Zeedijk in Amsterdag de Hartjesdag plaats.

Dit oude volksfeest stamt al uit de middeleeuwen. Het “gewone” volk kreeg in de bossen rondom Haarlem één keer per jaar toestemming van de landeigenaar om op de hertjes te jagen. De buit werd mee naar huis genomen en aan grote spitten gebraden. Het feestmaal werd onder het genot van vele pullen bier verorberd en daarna gaf men zich over aan zang en dans.

Het feest heeft zich langzamerhand richting Amsterdam verplaatst en vooral in de Jordaan, de Haarlemmerbuurt en op de Zeedijk werd Hartjesdag hartstochtelijk gevierd. Het was een feest van vrijheid en blijheid.
Oudere buurtbewoners kunnen zich nog herinneren hoe een bonte stoet van verklede mensen al dansend en zingend over de Zeedijk en de Warmoesstraat naar de Dam trokken en weer terug.

Omdat het de mensen ontbrak aan feestkleding droegen de mannen de kleren van de vrouwen en de vrouwen de kleren van de mannen (iets wat verder in het jaar uit den boze was…) en voor de kinderen was het ook feest. De meisjes kregen een matrozenpakje aan en de jongens een jurk.

 

Kortom een bijzonder feest dat over de loop der jaren is stil gelegd (oorlogstijd was het bijv. verboden door de Duitsers)en weer opgestart. Tegenwoordig is er een grote inbreng vanuit de gay/queer community en is het een va nde leukste, gezelligste en gemoedelijkste feesten op de Zeedijk.

De mensen die mee willen doen aan de verkiezingen melden zich aan het begin van de middag aan in de Olofkapel en worden ingedeeld in de categorie Hartjes of Queens. Daarna paraderen zij over de Zeedijk waarbij ze op verschillende plekken voor een jury hun act opvoeren. Dit kan zang, dans, theater of wat dan ook zijn.

 

In de Olofkapel, bij de aanmelding heb ik portretten van de deelnemers gemaakt,

klik hier voor de hele serie hartjesdag portretten (2018, 2019, 2022).

0
    0
    Your Cart
    je mandje is leegterug naar shop
      Calculate Shipping