What I see Is What You Get

★ sas schilten fotografie ★

What I see Is
What You Get

★ sas schilten fotografie ★

Toontje met het varken – Sint Antoniusviering met dierenzegening Oosthoven (B)

jan 23, 2024

Elk jaar op of rond 17 januari vindt in tal van Vlaamse dorpen een Sint-Antoniusviering plaats. De vieringen zijn gewijd aan Sint-Antonius Abt, Sint-Theunis of ook wel Toontje met het varken genoemd.
Sint-Antonius is een christelijke heilige die leefde in de derde-vierde eeuw en bekend stond als de vader van het monnikenleven. Hij groeide uit tot een belangrijk volks- en pestheilige en is patroon van onder meer varkenshoeders, slagers en landbouwers. Onderdeel van deze viering is de jaarlijkse zegening van de dieren en tractoren.

Zondag 21-01-2024 vierde Oosthoven naar jaarlijkse traditie Sint-Antonius-Abt, de patroonheilige van de parochie. In Oosthoven is de Sint-Antoniusviering de laatste jaren uitgegroeid tot een groot dorpsfeest met meer dan 1.500 bezoekers.
Hoogtepunt is de dierenzegening door de priester op het kerkplein. Paarden, honden en tractoren trekken langs om een zegening van de priester te ontvangen.

Daarna volgt de verkoop van geofferde gaven per opbod (één varkenskop, varkenspoten, hespen, fruitkorven, beuling, bierkorven). Ook de kinderen worden niet vergeten. De roepers gooien kwistig met snoepgoed voor de kinderen. De opbrengst van de verkoop gaat naar een goed doel of naar de parochie.
De traditie om varkenskoppen te verkopen, dateert al van de 16de eeuw.

In 2023 zijn de Sint Antonius vieringen uitgeroepen tot vlaams immaterieel erfgoed.

In 2020 was ik bij een dierenzegening in Spanje.

0
    0
    Your Cart
    je mandje is leegterug naar shop
      Calculate Shipping