What I see Is What You Get

★ sas schilten fotografie ★

What I see Is
What You Get

★ sas schilten fotografie ★

NAVO-hallen van Weelde als COVID19 vaccinatielocatie

feb 21, 2021

Dry-run vaccinatiecentrum Weelde Depot

In de NAVO-hallen van Weelde werd op 7 februari 2021, tijdens de eerste echte gure sneeuwdag van het jaar, een ‘dry-run’ gehouden, een testmoment met vrijwilligers. Hierbij werd niet echt geprikt, maar werd de gehele procedure aan een test onderworpen.
Bij binnenkomst moet je je registreren en kun je door naar de intake. Even verderop in een hokje maak je je arm bloot en krijg je de prik. Hierna moet je nog 15 minuten wachten terwijl de mensen van de ehbo post in de gaten houden of niemand onwel wordt. Daarna kun je weer naar huis.

Over de Navo Hallen Weelde (be)

Dat Weelde, een plaatsje net over de grens bij Baarle Nassau, een groot vliegveld heeft dankt het vooral aan de Russische dictator Jozef Stalin. Na de Tweede Wereldoorlog had iedereen angst voor de Russen. De Verenigde Staten wilde daarom dat er tegen 1954, wanneer Stalin volgens de voorspellingen zijn verovering van het Westen zou starten, overal in Europa voldoende vliegvelden zouden zijn om zich te verdedigen tegen het Russische gevaar. Liefst 150 nieuwe vliegvelden moesten er bijkomen, waaronder vijftien in België.

Op het einde van de jaren ’80 volgde een nieuwe episode in de vreemde geschiedenis van het vliegveld van Weelde. In opdracht van de Navo werden er zeventien reusachtige hallen gebouwd. De loodsen waren bedoeld om er Amerikaanse vliegtuigen, tanks en pantservoertuigen in te stallen, in afwachting van een invasie van de Russen. De hallen hadden een gezamenlijk oppervlakte van wel 85.000 vierkante meter.

Maar toen de hallen eindelijk af waren, was de Koude Oorlog voorbij. Gevolg: de splinternieuwe loodsen bleven leeg en de Navo was 8,5 miljoen euro armer. Het was een typisch voorbeeld van de militaire verspilzucht van de Amerikanen. Omdat de Navo de hallen niet meer nodig had, werden ze gratis geschonken aan het Belgische leger. Die gebruikte ze dan maar om er zijn afgedankte oorlogstuigen in onder te brengen, waaronder enkele tientallen F16’s en Mirages.

Intussen is het vliegveld van Weelde in twee gesplitst: het burgerlijke stuk is de thuishaven van lokale zweefvliegclubs, het militaire gedeelte wordt af en toe nog gebruikt als oefenterrein voor Belgische én internationale troepen. In 2020 vond er de grootscheepse europese helikopteroefening ‘Swift Blade 2020’ plaats en eind van dat jaar was het onderdeel van de militaire oefening Werewolf Resilience.

De NAVO-hallen zijn omgedoopt tot evenementenhallen en worden nu voor verschillende doeleinden gebruikt zoals: hondenshows, theatervoorstellingen, landbouwevenement, markten en nu, februari 2021 is een van de hallen ingericht als covid-vaccinatiecentrum.

 

0
    0
    Your Cart
    je mandje is leegterug naar shop
      Calculate Shipping