What I see Is What You Get

★ sas schilten fotografie ★

What I see Is
What You Get

★ sas schilten fotografie ★

Hartjesdag Zeedijk 2023 | 25 jarig jubileum

aug 28, 2023

Hartjesdag 2023.

Dansen, feesten, flaneren en vooral zijn wie je wilt zijn, eruit zien zoals je er uit wilt zien, steek de draak, neem jezelf niet te serieus en heb veel lol met-, en respect voor elkaar.

Dit oude volksfeest stamt al uit de middeleeuwen. Het “gewone” volk kreeg in de bossen rondom Haarlem één keer per jaar toestemming van de landeigenaar om op de hertjes te jagen. De buit werd mee naar huis genomen en aan grote spitten gebraden. Het feestmaal werd onder het genot van vele pullen bier verorberd en daarna gaf men zich over aan zang en dans.

Het feest heeft zich langzamerhand richting Amsterdam verplaatst en vooral in de Jordaan, de Haarlemmerbuurt en op de Zeedijk werd Hartjesdag hartstochtelijk gevierd. Het was een feest van vrijheid en blijheid.

Omdat het de mensen ontbrak aan feestkleding droegen de mannen de kleren van de vrouwen en de vrouwen de kleren van de mannen (iets wat verder in het jaar uit den boze was…) en voor de kinderen was het ook feest. De meisjes kregen een matrozenpakje aan en de jongens een jurk.

 

Elk jaar weer een bijzonder feest  en dit keer was het eht 25e jubileum sinds het weer was opgestart. Over de loop der jaren is het stil gelegd (oorlogstijd was het bijv. verboden door de Duitsers). Tegenwoordig is er een grote inbreng vanuit de gay/queer community en is het een van de leukste, gezelligste en gemoedelijkste feesten op de Zeedijk.

De mensen die mee willen doen aan de parade en de verkiezingen van Hartjes of Queens melden zich aan het begin van de middag aan in de St. Olofskapel. Daarna paraderen zij over de Zeedijk waarbij ze op verschillende plekken voor een jury hun act opvoeren. Dit kan zang, dans, theater of wat dan ook zijn.

In de prachtig grote ruimte van de oude St. Olofskapel heb ik voor de vierde keer alle deelnemers vastgelegd

klik hier voor de hele serie hartjesdag portretten (2018, 2019, 2022 en 2023).

0
    0
    Your Cart
    je mandje is leegterug naar shop
      Calculate Shipping