90 jarig jubileum van cafe t Mandje!

feb 26, 2017

Volle nicht van Bet van Beeren en huidige uitbaatster van Cafe ‘t Mandje, Diana van Laar, bij de opening van de Betvanbeerenbrug.

24-02-2017 Amsterdam, Zeedijk

Onthulling van de nieuwe naam van brug 210 tot de “BET VAN BEERENBRUG” (korte stormsteeg – korte niezel) door Boudewijn Oranje (lid van het dagelijks bestuur van Stadsdeel Centrum) tijdens het 90 jarig jubileum van Café ’t Mandje Bet van Beeren.

Bet van Beeren was de zus van mijn oma, mijn oud tante.
Zij was de oudste dochter uit een gezin van veertien kinderen uit de Jordaan. Ze nam Café ‘t Mandje op 24 februari 1927, ze was toen 25,  over van haar oom Toon. Het café heette “Amstelstroom”. Bet veranderde de naam in “’t Mandje”, omdat haar moeder haar dagelijks eten kwam brengen…. in een mandje. Bet was al bekend op de Zeedijk als “Betje Bokkum”. Ze ventte er vis.

Bet kwam openlijk uit voor haar homoseksualiteit.  Al jong wist Bet dat ze op vrouwen viel. Voor Bet was iedereen gelijk en haar café stond, in een tijd waarin homoseksualiteit niet geaccepteerd was, open voor homo’s, lesbo’s etc die zichzelf konden zijn tussen de zeelui, hoeren, buurtbewoners, acteurs, schilders en intellectuelen die hier ook kwamen.

Na Bet van Beeren hield zus Greet het cafe nog een aantal jaren gaande tot de zeedijk in de jaren 70 een no-go zone werd.

Diana van Laar is sinds 2008 de uitbaatster, een volle nicht van Bet van Beeren en mijn tante (zus van mijn moeder).

Klik hier voor meer informatie over Café ‘t Mandje en Bet van Beeren.

En ben je eens in de buurt, loop zeker binnen op zeedijk 63 en ga aan de bar zitten en kijk goed om je heen. Het cafe is in 2007 helemaal gerestaureerd en ziet er nog steeds uit zoals het was in de tijd van tante Bet.

overige blog berichten