What I see Is What You Get

★ sas schilten fotografie ★

What I see Is
What You Get

★ sas schilten fotografie ★

Belgisch Kampioenschap Pompoenwegen in Kasterlee

okt 4, 2021

Het pompoenseizoen is weer aangebroken!

Doorgaans ben ik een fan van de Pumpkin Liberation Army, welke pompoenen bevrijdt en er soep voor mensen met een laag inkomen van kookt. (Dit was een humoristische actie in 2001 onder het motto: “pompoenen zijn voedsel en geen decoratie”.
Maar dit is andere koek !

Pompoenpapeters

Kasterlee, een plaatsje in de Belgische Kempen, net onder Turnhout, is het dorp van de pompoenpapeters. Dit stamt al uit de tijd van rond 1700. In die periode was pompoenpap de kermiskost van de inwoners van Kasterlee. Wanneer later de aardappeloogst zwaar tegenviel, kwam steevast pompoenpap op tafel van vele Kasterleenaren.

Pompoengenootschap

Hier zetelt het pompoengenootschap, waarvan de leden bezeten zijn van reuze pompoenen of wel giant pumpkins.
Deze rage is onstaan in 1990 toen het marktcomité startte met de toenmalige boerenmarkt. Op deze markt was er destijds een wedstrijd voor de zwaarste pompoen. De hoofdprijs was een kruiwagen. Inwoner Frans Boonen had toen een nieuwe kruiwagen nodig en deed dat jaar mee met de wedstrijd. De pompoen werd in de loop van het jaar goed verzorgd. Naarmate de wedstrijd naderde steeg de spanning. Met de pompoen en een aantal vrienden trok Frans naar de wedstrijd. Aangezien hij zijn pompoen niet uit zijn oude kruiwagen kreeg, gaf dit hoop op de eerste prijs. Bij de zwaarste pompoen duidde de weegschaal een gewicht aan van 60Kg. Als winnaar kon Frans met z’n nieuwe kruiwagen en zwaarste pompoen terug naar huis (wat er met de oude is gebeurt is tot op heden onbekend).
Dit was de start voor het pompoenenkweken in Kasterlee.

 

Belgisch kampioenschap Pompoenwegen

Sinds 3 jaar is het pompoengenootschap gastheer voor de jaarlijkse Belgische Kampioenschappen Pompoenwegen. In de grote hal van een lokale manege komen alle pompoenen bij elkaar om gemeten, gewogen en bewondert te worden. De gewichten zijn sinds de jaren 90 wel flink toegenomen, zo woog de kampioenpompoen van dit jaar wel 922,5 kilo!
Het genootschap zorgt met elkaar dat alle pompoenen worden opgehaald en weer terug naar huis worden gebracht. “Wij zijn een genootschap van pompoen kameraden, door het hele jaar. Twee uur voor de weging worden we even elkaars concurrenten, maar daarna vatten we weer samen een pot bier.”
De kwekers steken het hele jaar door veel tijd in het groeien en verzorgen van hun pompoenkindjes. De zaden kunnen qua prijs wel eens oplopen tot 150 euro per zaadje en dan is het nog maar hopen dat deze wil ontkiemen. Als deze pompoen dan eindelijk flink groeit, dan kan zo’n knoepert op een warme dag wel zo’n 400 liter aan water opslurpen….

Helaas ging vanwege corona dit jaar (en vorig jaar) de pompoenregatta, waarbij mensen in uitgeholde pompoenen varen, niet door. Ik had dit evenement ook graag bezocht. Laten we hopen dat het volgend jaar weer mogelijk is.

Hier vind je de uitslagen van de wedstrijd en meer informatie over het pompoengenootschap

0
    0
    Your Cart
    je mandje is leegterug naar shop
      Calculate Shipping