Regenboog Ontbijt Den Bosch
Waarom?
De zoektocht roept meteen veel verontwaardiging op. “Hoezo gaat het regenboogpad weg?!” Het is namelijk een herkenbaar symbool dat je in veel steden over heel de wereld tegenkomt. Vaak vlakbij het station, net als in Den Bosch. Het roept een thuisgevoel op. Erkenning. Het gevoel dat je er mag zijn. Maar waarom ligt het pad er in Den Bosch zo versleten bij? De verf en de historische stenen zijn geen goede match. Om er mooi uit te blijven zien moet dit ieder jaar overgeschilderd worden, wat helaas niet gebeurd. Dit wordt regelmatig besproken in de politiek, media en het regenboogoverleg. En ondanks het recente likje verf blijft er een behoefte aan een duurzame oplossing.
Stap voor stap
In nauwe afstemming met partijen uit het regenboogoverleg, zoals COC Noordoost Brabant, PowerUp073, Radar, Roze 50+, Roze in Blauw en vele anderen, onderzoekt de Academie voor Beeldvorming in samenwerking met Gemeente ‘s-Hertogenbosch hoe dan wél. We verspreidden een vragenlijst waarop 232 reacties kwamen. Daarnaast ontvingen we allerlei ideeën per app en mail. Deze verzamelden we en spiegelden we aan elkaar. Wat vinden mensen belangrijk? Waar ontstaat de weerstand? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?
Regenboogkleuren?
Zo ervaren de meeste mensen de regenboogkleuren als iets positiefs en gezelligs. Het zorgt voor trots. Vooral voor de oudere generatie van 55+ is dit belangrijk. Jongere mensen zijn er minder uitgesproken in, het is ze om het even. Ook de kleuren van de progress flag komen regelmatig terug. In totaal vindt 20% de regenboogkleuren cliché of onnodig. Want hoe zorg je dat het meer is dan symboolpolitiek?
YASSS QUEEN
Tijdens het regenboogontbijt presenteerde Anouk Peters en Malou van Doormaal vijf voorstellen in de vorm van locatie, object of idee. Ze peilden het enthousiasme bij de bezoekers van het ontbijt. Word je er helemaal warm van? YASSS QUEEN! Zie je het niet zitten? Meh. En natuurlijk was er ook een bordje voor de twijfelaars: ‘kwitnie.
Lees hier meer over het regenboogontbijt en de academie voor beeldvorming